Велосипедна навігація Києва


альтернативный текст

Проблема

Починаючи наше маштабне дослідження велосипедної інфраструктури Києва ми хотіли отримати відповідь на одне питання - як виглядає існуюча інфраструктура для велосипедистів в місті. Невдовзі ми отримали ще більше питань, ніж відповідей на них. З одного боку ми спостерігаємо позитивну тенденцію "велосипедного буму" - заклади масово починають встановлювати велосипедні парковки. І це тішить. З іншого боку, спостерігається тенденція хаосу, Люди, що не користуються велосипедом, намагаються обирати і встановлювати парковки для велосипедистів. З цього виходить те, що ми зараз спостерігаємо на вулицях: не найкращі конструкції велопарковок, якими ніхто не користується, встановлюються не у самих зручних місцях та ніяк не позначаються.

До речі, тема позначень, маркування і навігації в цілому - це досить болюче питання для пост-радянської системи, від якої прагне відійти Київ. Якщо на автомобільних дорогах, до чемпіонату з футболу Euro-2012 з'явились перші більш-менш навігаційні знаки (перші велодоріжки в Києві почали з'являтися в той же час) то наприклад для велосипедистів навігацію ніхто не продумував. Тобто, на думку більшості творців сучасної велоінфраструктури міста – велосипедист природньо має знати куди веде велодоріжка і "сліпо" слідувати її маршруту. Як у той шкільній задачі: з пункту А до пункту Б. Таким чином, доречі збудована правобережна частина велосидного маршруту "ж/м Троєщина - Центр (Європейська площа). Якщо ще на самому житловому масиві Троєщина - велодоріжка пролягає повз культурні і соціальні центри (магазини, кафе, ресторани, парки) то на самій Європейській площі велосипедний маршрут просто обривається - і далі кожен велосипедист на власний розсуд має обирати куди їхати далі.

Питання про позначення велосипедних парковок і дружніх до велосипедистів закладів - також досить актуальне. Про нього ми почали говорити, коли під час дослідження зрозуміли, що цю інформацію ніхто до нас не збирав і про якусь системність у питанні велосипедного паркування можна просто забути.

Дослідження

Ми розпочали з аналізу вже існуючого закордонного досвіду велосипедної навігації в більш розвинених велосипедних містах. Ми зібрали докупи найкращі приклади та рекомендації з облаштування велосипедної навігації та спробували зрозуміти: що в них спільного між собою?
альтернативный текст
Переважна більшість велосипедної навігації має однаковий ряд досить простих та впізнаваних елементів: піктограма велосипеда, стрілка (вказівник напрямку), зазначення відстані (кілометри або милі залежно від офіційної метричної системи країни) та тривалість подолання відстані (хвилини). До того ж, більшість існуючої велосипедної навігації (окрім німецького стандарту) має темне тло (синє або зелене) і білі написи. В рекомендаціях зазначається, що велосипедна навігація повинна відрізнятися від системи дорожніх знаків в місті. І стає зрозуміло, чому більшість існуючих велосипедних вказівників – зелені, бо відрізняються за кольором від синіх автомобільних знаків.
альтернативный текст
Також ми не оминули увагою досвід Києва - реалізований у 2015 році пілотний проект навігації для рекреаційного маршруту "Довбичка" розробленого ГО "Агенти Змін". Вказівники враховують майже усі базові елементи велосипедної навігації. Хоча і мають ряд недоліків - основний колір тла (синій) який співпадає з базовим кольором тла для автомобільних дорожніх знаків; Також відсутні позначення виміру відстані та значення тривалості шляху. Команда дизайнерів розробила чудове власне трактування піктограми велосипеда, яку ми, в свою чергу, з вдячністю продовжуємо використовувати в наших проектах. Але попри успішну реалізацію проекту, в короткий термін навігацію було знищенно та демонтовано місцевими вандалами.
альтернативный текст
На основі досліджень і власних спостережень ми розробили робочий концепт навігаційних вказівників для велосипедистів. Таблички мають усі необхідні вихідні данні для зручного користування: зображення велосипеда на синьому тлі (логічний розвиток дорожнього знаку 4.12 "Велосипедна доріжка" для миттєвої індетифікації вказівника велосипедистом); Легкозчитуваний шрифт назв та транслітерацію (основний шрифт висотою 65 мм) на контрасному в будь-який сезон темносірому тлі (за ПДР синій колір мають автомобільні знаки, зелений колір використовують для позначення автомагістралі на номерів маршрутів); А також вказівник напрямку руху (стрілка) та позначення відстані та тривалості шляху (в кілометрах та хвилинах).

велосипедна навігація Києва

Ми розробляємо універсальну велосипедну навігацію для всього міста: підбираємо розмір, матеріал та кольори, які будуть однаково гармонійно працювати в різній місцевості. Навігація повинна виконувати функцію інформування, а не створювати кричущу рекламу та захаращувати публічний простір.
Щодо обраного співвідношення кольорів велосипедного вказівника ми можемо відповісти:
  • по-перше, проведені дослідження показують, що вказівники з темним тлом краще сприймаються людьми з більш слабким зором і легко зчитуються без зупинки перехожими (тобто для велосипедиста, під час руху вказівники з темним тлом - будуть більш зручними, бо не потребуватимуть додаткової концентрації уваги); 
  • по-друге, у випадку використання світловідбивної плівки (катафоти) для написів на табличці на темному фоні (синє тло) білі світловідбиваючі букви краще зчитуються під час руху, ніж темні (чорні) букви на світловідбиваючому (білому або жовтому) тлі (тобто в сутінки та темну пору доби, у світлі передньої білої фари, велосипедист краще розпізнає вказівник);  
  • по-третє, навігація повинна одночасно виділятися на інформаційному тлі вулиці і легко впізнаватися користувачем (в сонячний день або в зимку – навігація з темним тлом краще контрастує і легше зчитується). Таблички не повинні порушувати сталий екстер'єр вуличного дизайну (вказівники з темним тлом більш гарманійно вписуються в лісо-парковій місцевості та історичній забудові міста).

Дружні заклади

У світі існує громадська безкоштовна програма «Дружній до велосипедистів заклад» (Bike-friendly business), яка об'єднує підприємців, що охоче підтримали велосипедний рух у містах. Зазвичай, ці заклади мають велопарковки та відмічені табличкою чи наліпкою з зображенням велосипеда. Немає універсального та єдиного позначеня дружніх закладів. В кожній країні та кожному місті вони індивідуальні. Але мають одне спільне повідомлення: власникам велосипедів тут завжди раді, для них існують знижки на послуги та додатковий сервіс.
Bike-friendly business
Ми сподіваємося, що велосипедний хаотичний бум в Києві систематизується і стане більш логічним та цілесрямованим напрямком у розвитку інфраструктури міста. І розроблені нами наліпки-позначення для дружніх до велосипедистів закладів стануть прототипом для загальноміської системи позначень велосипедних закладів.

наліпка Bike-friendly business kyiv

Кожен заклад зможе повідомити велосипедиста, що він завжди радий та відкритий для них, позначивши це наліпкою або табличкою. Дослідження показують, що місцеві велосипедисти охоче спілкуться та підтримують соціальні зв'язки з підприємцями, що є дружніми до розвитку велосипедної інфраструктури в місті. Програма в першу чергу розрахована на тих, хто подорожує велосипедом, вони за позначкою можуть із легкістю знайти в місті дружній до них заклад. Тут безкоштовно можна набрати питної води та скористатися туалетом, за потреби їм нададуть медичну та технічну допомогу. Не існує універсального набору сервісу, яким можуть скористатися велосипедисти. Дружнім закладом навіть прийнято вважати той, що має одну велопарковку. Але приємно дивують ті підприємці, що створюють комфортні, сімейні умови у своїх закладах, надаючи безкоштовні сервісні послуги тим, хто цього дійсно потребує.

Паркування

Загальноприйнятим позначенням парковок та майданчиків для стоянок є інформаційно-вказівний знак (в українському ПДР має номер 5.38) або більш відома назва – знак «Р». У випадку з велосипедними парковками до нього додають ще табличку 7.5.7 – вид транспортного засобу, на який поширюється дія знаку. Ця табличка розміщується під знаком парковки. Загалом дорожні знаки розміщуються на великих стоянках та паркінгах, де є декілька різновидів транспорту. І для виділення зон паркування кожного виду транспорту потрібно окреме позначення. У випадках з окремими велосипедними парковками біля закладів - достатньо наліпки чи таблички з зазначеною комбінацією символів «Р» та велосипеда.
наліпка на велосипедну парковку
Аналіз існуючої практики позначення велосипедних парковок і отриманий багатий досвід під час дослідження велосипедної інфраструктури Києва, дали нам зрозуміти, що багато хто взагалі не позначає велосипедну парковку зазначеними символами. Мабудь це стале, але досить хибне упередження - що, ті кому потрібна велопарковка - знайдуть її самостійно. Тому ми й спостерігаємо багато незручних та ненадійних велопарковок, ще й ніяк не позначених.

Працюючи в команді над проектом велосипедної інфраструктури в місті Васильків, ми розробили досить влучний та лаконічний дизайн наліпок для парковок. Він є логічним продовженням основної лінії маркування нашої велосипедної навігації в Києві. У ході використання, знайомий нам дизайн сприйматиметься як єдність всієї системи навігації та легкість срийняття її окремих елементів цільовим користувачем – велосипедистом.

наліпка на велосипедну парковку

З часом, робота над темою паркування велосипеда переросла в цілу інформаційну комунікацію і вийшла за межі наліпок для велопарковок. Ми розробили декілька інформаційних плакатів з базовими рекомендаціями, як краще користуватися парковками та який замок надійніший для паркування. Ми абсолютно свідомо відійшли від рекламних гасел та повчальних розповідей про переваги велосипедних парковок. А навпаки зробили плакат більш наглядним та просвітницьким (меньше тексту – більше наочного матеріалу) охопивши більшість способів кріплення велосипеду. Тим самим даючи змогу кожному на власний розсуд та ризик обирати вид паркування велосипеду. Наприклад, більшість з нас до цього не знали, що паркували велосипед менш надійним кабельним замком. А після роботи над плакатами, майже кожен з команди придбав собі U-замок.

плакат про правильне та безпечне паркування

Таке суто просвітницьке інформування, спочатку у вигляді плакатів, а потім їх легка трансформація у листівки та наліпки - стало частиною нашої роботи у питанні паркування велосипедів. Ми віримо, що такий спосіб інформування, полегшить життя велосипедистів та почне формувати інший, більш досвідчений світогляд киян на питання велосипедного паркування. Ми взяли за мету докладати зусиль та будувати діалог з велобізнесом Києва, щоб безкоштовно розповсюджувати та примножувати інформаційну комунікацію про правильне паркування велосипеда.

альтернативный текст


Таблица
А В Т О Р И: Володимир Подогов, Ольга Стулій, Станіслав Клименко