Посібник з облаштування велопарковок



Велосипедна інфраструктура міста має всього дві складові: велодоріжки та велопарковки. Так склалося, що складним процесом будівницва велосипедних доріжок, по праву, займається місто. У випадку з велосипедними парковками в нас carte blanche - їх, при бажанні, може встановити кожен. Ось тут і виникає більшість питань про велосипедні парковки. Щоб кожен міг знайти відповіді, ми створили ґрунтовний довідник з облаштування велосипедних парковок.


альтернативный текст

Проблема

Розпочавши своє маштабне дослідження зі збору данних про наявну велосипедну інфраструктуру в місті, ми зтикнулися з цікавою проблемою. Кожного разу, вносячі данні до веломапи, нашідослідники казали - "Це погана парковка, я б її взагалі не відмічав і велосипед на ній залишати не радив!" Перші два раза ми всі дружньо посміхались, бо здавалось, що це одиничний випадок. Але з кожним днем таких випадків більшало і це вже ставало не винятком, а постійним правилом.

З одного боку ми спостерігаємо позитивну тенденцію "велосипедного буму" - заклади масово починають встановлювати велосипедні парковки. І це тішить. З іншого боку, спостерігається тенденція хаосу, коли люди, що не користуються велосипедом, намагаються обирати і встановлювати парковки для велосипедистів. З цього виходить те, що ми зараз спостерігаємо на вулицях: велопарковки, якими ніхто не користується. І тут починається найцікавіше - власники закладів, що вже встановили велосипедну парковку, починають скаржитися, що велосипедисти не користуються їхніми парковками і називають це "грошима на вітер". А велосипедисти в свою чергу не бажають залишати свою власність на ненадійних парковках. От тут і замикається коло...

Одна з основних проблем велосипедних парковок - однакова відсутність освідченості в тих, хто ними користується і хто встановлює. Це гірка правда, ми спостерігаємо хаотичне розміщення, а частіше відсутність інформації яка б відповідала на прості питання: Навіщо встановлювати? Що встановлювати? Де встановлювати? Як встановлювати? та Як цим користуватись? В більшості випадків, якщо в пошуку ввести запит "велосипедна парковка" - відразу отримуєш комерційні пропоциції та ціни. Відповідно людина, що займаєься встановленням велопарковки починає оперувати ціновою політикою та власними уподобаннями. А це нажаль, знов шлях до велосипедних парковок якими ніхто не користується.

Дослідження

Розбираючись у проблемі велосипедних парковок, ми зрозуміли, що назбирали таку кількість інформації, якої вистачить, щоб створити ґрунтовний посібник по велопарковках. Це багатий досвід колег, що займаються велосипедними питаннями, що вже підіймали у сусідніх країнах питання велосипедних парковок. Ми не хотіли вигадувати велосипед в цьому питанні, це було б дивно. А просто підійшли до оформлення гіду логічно, головним читачем для нас був би кожен, хто націлився встановити велосипедну парковку. А цей посібник дав би прості та водночас повні відповіді з прикладами, фотографіями та схемами.

альтернативный текст

Ми почали з того, що обгрунтували чому і навіщо потрібно встановлювати велосипедні парковки в місті. Прості речі, які здавалося б розуміє кожен, але чомусь не кожен робить. Велоінфраструктура міста по великому рахунку складається всього з двох речей: велодоріжки та велопарковки. Якщо дороги в нас будує місто, то велопарковки може встановлювати кожен охочий підприємець. Але чомусь цього більшість не робить. Декілька сторінок, які мають переконати кожного, що велопаркоки потрібні для розвитку інфраструктури міста.

альтернативный текст

Найбільша частина посібника - другий розділ, з оглядом існуючих видів велосипедних парковок. Відповідає на питання "Що встановлювати?". На нашу думку одна з головних причин чому власники закладів встановлюють не правильні парковки - те, що вони не знають їх базових характеристик та як повинен надійно та безпечно закріплюватись на стійці велосипед. Ми дослідили це питання і виклали детальний опис базових видів стійок, що вже всановлено в Києві і які можна придбати в Україні. Можливо, відомі мережеві заклади наступного разу обираючи між стійкою "Серпантин" та "Хвиля" зрозуміють їх не досконалість і обируть класичні, більш надійні, шелффілдські стійки. Також, багато хто знайде в цьому розділі відповідь, чому вже існуючі велосипедні парковки такі не популярні серед велосипедистів.

альтернативный текст

Практичною частиною посібника є третій, технічний розділ. Тут можна знайти відповіді на питання - де і як встановлювати велосипедні парковки? Нажаль, як показує практика, більшість вже встановлних парковок взагалі не враховують габарити велосипеду. Це звучить смішно, але так воно і є - велосипедні парковки не для паркування велосипедів. Вони занадто низькі чи навпаки високі, завузькі, розміщенні близько до стіни чи навпаки заважають пішоходам. Ще один дуже цікавий фактор - це кріплення веосипедної парковки. Як гадаєте, буде хтось залишати велосипед на парковці, яку можна виламати чи відкрутити? А таке теж трапляється. Збираючи інформацію ми зустрічали досить зневажливе ставлення до цього питання, коли кріплення вказують як "вкопане чи приґвинчене" - і кожен хто встановлює стійку парковки, це розуміє буквально, так як написано. Щоб такого більше не траплялося, ми детально приділили цьому питанню декілька сторінок. Маємо надію, що наступного велосипедного сезону парковки в місті будуть вже забетоновані чи з анкерним кріпленням.

альтернативный текст

Ми помітили, що інші міста, влаштовуючи велопарковки - обєднують їх у єдину мережу дружніх до велосипедистів заклідів. Ми наважилися додати розділ про додаткові сервіси для велосипедисті, які можуть бути організовані у кожному закладі де є велосипедна парковка. Погодьтеся набрати питної води, чи отримати першу медичну допомогу - це досить важливо. Пр потребі взяти ненадовго ремонтний набір, підкачати колесо або скористатися замком, щоб пристібнути велосипед до парковки. Це все гарна світова практика, мати недорогі та безкоштовні додаткові сервіси для велосипедистів у своєму закладі. В багатьох містах з розвиненою велоінфраструктурою навіть влаштовують станції самостійного технічного обслуговування для велосипедів, такі вже є в Харкові та Чернівцях, і нещодавно з'явилися в Києві. Також ми не забули і про роботодавців, що підтримують співробітників які добираються на роботу велосипедом.

альтернативный текст

Кінцевий розділ посібника, ми присвятили питанню - як користуватись велосипедною парковкою? На перший погляд, тут має бути звичайна відповідь - пристібнув велосипед і все. Але саме така думка призводить до встановлення незручних стійок і крадіжок велосипедів. Хтось помітить, що ця інформація не доцільна в цьому посібнику. У відповідь ми можемо тільки сказати - велосипедиста зрозуміє тільки велосипедист. Якщо людина, що обирає і встановлює велосипедну парковку буде орієнтуватись на основні правила паркування - то скоріше за все, оберуть більш надійну конструкцію. І це буде наша з вами перемога.

Що далі?

Цей посібник виник, як внутрішній продукт під час дослідження і збору інформації для Веломапи Києва. Результатом нашого аналізу отриманої інформації став збірник рекомендацій з облаштування велосипедних парковок в Києві. Опираючись на інформацію, що викладена на сторінках, буде набагато легше орієнтуватися і розуміти які велопарковки більш надійні та безпечні. Наразі ми публікуємо бета-видання, яке чекає на перевірку часом і практикою. Сподіваємося, що наша робота стане в нагоді при облаштуванні нових велосипедних парковок в місті, та послужить базою для створення більш зручногої та безпечної велосипедної інфраструктури.

Посібник завжди можна завантажити собі на мобільний або компьютер, ми розмістили його онлайн у вільному доступі за посиланням:

Завантажити посібник "Зручне місце для велосипеда" (PDF, 28 mb)

Маєте зауваження чи пропозиції до змісту? Напишіть нам: kyivbikecity@gmail.com


Зараз, питання ціни та якості виготовлення велопарковки, при зростаючому попиті на встановлення - стає все більш гострим. І тому ми, як громадська організація, хотіли б допомогти кожному встановити правильну та надійну конструкцію для паркування велосипеду.Тому ми, з нашими друзями Bicycle Parking, створили каталог найкращиїх пропозицій, оптимальних по ціні та якості виготовлення, а головне найкращих по безпеці паркування. Тому всі, хто шукав де і яку велопарковку замовити, цей каталог саме для вас:

Таблица
А В Т О Р И: Ольга Петрович, Володимир Подогов, Ольга Стулій,
Олександр Томазов, Станіслав Клименко