Навігація EuroVelo 4

 



Інформаційна довідка

Створення мережі міжнародних велосипедних маршрутів EuroVelo, що покривають всю Європу, почалося у 1995 році під керівництвом Європейської федерації велосипедистів. Повністю реалізована мережа велосипедних маршрутів складатиме 90000 км, з яких, станом на 2020 рік, вже реалізовано 45000 км. Кожен велосипедний маршрут складається з відрізків вже існуючих велосипедних доріжок або велосмуг та місцевих доріг зі спільним рухом транспорту та велосипедистів. Головними вимогами функціонування веломаршруту є забезпечення двостороннього руху та інтуїтивна впізнаваність маркування маршруту – розмітка та уніфіковані дорожні знаки навігації.

зображення: eurovelo.com

Центральноєвропейський веломаршрут, що проходить територією України, має порядковий номер 4 і має один з кінцевих пунктів у Києві на Європейській площі. За попередніми планами веломаршрут проходить від Києва через Житомир, Тернопіль, Львів та далі до кордону з Польщею. Надалі веломаршрут проходить у Польщі через Краків, у Чехії через Прагу та Карлові Вари, у Німеччині через Франкфурт-на-Майні та Дюссельдорф, через Нідерланди до атлантичного узбережжя Франції містами Кале, Шербур, Мон та закінчується у місті Роскоф.


зображення: eurovelo.com

Наразі веломаршрут EuroVelo 4 лише починає інтегруватися у містобудівні та планувальні документи розвитку українських міст та територій. У Києві веломаршрут передбачений проєктом Генерального плану міста до 2040 року та проєктом Комплексної схеми транспорту, у Львові він вже передбачений Програмою розвитку велоінфраструктури Львівської МТГ до 2030 року.

Деякі частини веломаршрутів в межах Києва вже створені у вигляді велосипедних доріжок та смуг. Але єдиної траси веломаршруту від межі міста до Європейської площі, поки що немає.

Навігаційні таблички

За час створення мережі EuroVelo, кожне місто та країна інтегрували її маркування в свою систему транспортної навігації. У містах, де вже була створена велосипедна навігація, просто додалась піктограма маршруту EuroVelo. У містах або на міжміських ділянках, де наразі велосипедна навігація відсутня, маркування веломаршрутів EuroVelo, випадково або ж систематично, має схожі ознаки та форму яка легко впізнається.
Основними схожими ознаками є те, що це таблички прямокутної форми з вертикальним розміщенням інформації, які у більшості випадків мають "фірмове" позначення номеру веломаршруту EuroVelo, оточеного логотипом Європейського союзу, або більш ранній варіант позначення – абревіатуру "EV", стрілку напрямку руху та піктограму велосипеда.  Колір тла варіюється в залежності від стандартів дорожніх знаків країни або регіону.

Основні принципи велосипедної навігації 

Для якісного функціонування міжнародної системи навігації велосипедного маршруту, яким будуть користуватися як українці, так й іноземні туристи на території України, має бути дотриманий ряд вимог:
  1. Лаконічність та простота інформації, щоб кожен користувач, незалежно від знання мови, міг її зрозуміти.
  2. Впізнаваність та однотипність навігації на всій протяжності маршруту мають бути типовими та схожими.
  3. Дотримання інтервалу розміщення. На всій протяжності маршруту має бути витриманий оптимальний інтервал розміщення табличок для підтвердження руху по веломаршруту, щоб не викликати в користувача почуття "покинутості".
  4. Передбачуваність та доречність розміщення навігації, щоб кожен користувач міг завчасно зчитати інформацію та прийняти відповідне рішення.
  5. Навігація має доповнювати, а не суперечити наявним велосипедним та іншим дорожнім знакам.
Оскільки в Україні дорожні знаки та таблички до них регулюються оновленим документом ДСТУ 4100:2021 «Безпека дорожнього руху. Знаки дорожні. Загальні технічні умови. Правила застосування», то колір тла, шрифт, зображення піктограми велосипеда та стрілки вже є визначеними чинними стандартами. Тому для оформлення велосипедної навігації EuroVelo 4 на території України згідно Зведеної резолюції щодо дорожніх знаків та сигналів Європейської економічної комісії ООН та вимог посібника з облаштування веломаршрутів EuroVelo залишається лише розробити систему та дизайн оформлення табличок.

Розмір таблички

У першу чергу таблички навігації мають бути однотипними та простими у виготовленні, адже кожна територіальна громада або місто має самостійно їх замовляти, встановлювати та обслуговувати в межах своїх територій, тому розмір ми обирали той, що вже наведений у ДСТУ 4100:2021. Прототипом розміру навігації веломаршруту EuroVelo 4 став дорожній знак 5.68 "Кілометровий знак" оскільки його габарити абсолютно задовільняють потреби велосипедної навігації маршруту EuroVelo 4 й схожі з уже існуючими аналогами на інших маршрутах EuroVelo:
  • знак 5.68 на одну чи дві цифри має розміри в мм – Н=200, В=300, k=10, r=35
  • знак 5.68, що містить три цифри, збільшується в розмірах в мм – Н=200, В=400, k=10, r=35

зображення: ДСТУ 4100:2021

Колір тла

У Зведеній резолюції щодо дорожніх знаків та сигналів Європейської економічної комісії ООН, що регулює зовнішній вигляд навігації EuroVelo, чітко зазначається колір тла – синій. У Посібнику з облаштування веломаршрутів EuroVelo дублюються зазначені вимоги резолюції щодо синього кольору тла.

зображення: Зведена резолюція щодо дорожніх знаків та сигналів

Згідно з ДСТУ 4100:2021, що регулює дорожні знаки індивідуального проєктування (ДЗІП) маршрутного орієнтування, оскільки веломаршрут є міжміським і лише частково проходить населеними пунктами, то тло знаків повинно бути синього кольору. 
Облямівка (k) шириною 10 мм виконується білим кольором.

Шрифт

Згідно з ДСТУ 4100:2021, вся текстова інформація на дорожніх знаках та табличках повинна бути написана шрифтом Road UA (авторства українського шрифтаря Андрія Константинова). Для велосипедної навігації маршруту EuroVelo 4, у відповідності до вимог Посібника з облаштування веломаршрутів EuroVelo використовуємо накреслення Road UA Extra Bold.

зображення: ДСТУ 4100:2021


Розмір напису, виходячи зі швидкості пересування велосипедистів та габаритів таблички – 50 мм. Напис виконується білим кольором.

Стрілки

У ДСТУ 4100:2021 зазначено, що для знаків маршрутного орієнтування використовується стрілка у формі шеврону. Для зручності у шрифті Road UA стрілки доступні в разі застосування лігатур (opentype feature) або як окремі символи. Стрілка виконується білим кольором.

зображення: Маршрутне орієнтування на дорогах України: системний путівник

Піктограми

У Зведеній резолюції щодо дорожніх знаків та сигналів Європейської економічної комісії ООН, що регулює зовнішній вигляд навігації EuroVelo, основною вимогою є наявність 12 жовтих зірок навколо номеру маршруту (логотипу Європейського союзу). У Посібнику з облаштування веломаршрутів EuroVelo зазначається стандартний вигляд зображення логотипу.

зображення: Зведена резолюція щодо дорожніх знаків та сигналів

Піктограма велосипеда зображена у ДСТУ 4100:2021 на дорожньому знаку 4.14 "Доріжка для велосипедистів". Його зображення для зручності винесене нами на окрему масштабну сітку.

Дизайн-рішення

На основі всіх вимог до оформлення навігації EuroVelo та аналізу досвіду вже реалізованої навігації на інших велосипедних маршрутах ми розробили просту систему навігації веломаршруту EuroVelo 4. Вона складається з трьох видів табличок:
  1. Комбінована табличка (200х300 мм) розміщується лише в комплекті з дорожніми знаками, що позначають велосипедну інфраструктуру (велосипедні смуги, велосипедні доріжки, спільні пішохідні та велосипедні доріжки, вулиці спільного руху тощо), на яких уже є зображення піктограми велосипеду, тому дублювання піктограми на табличці не потрібне. Табличка кріпиться до стояка або іншого дозволеного місця розміщення, як й інші однобічні або двобічні знаки, що виготовлені з антикорозійних матеріалів зі світлоповертальною плівкою згідно з ДСТУ 4100:2021.

  2. Відокремлена табличка (200х400 мм) з піктограмою велосипеда встановлюється поза населеними пунктами як окреме позначення веломаршруту або на ділянках вулиць та доріг, де відсутня відокремлена велосипедна інфраструктура, але які є відрізком веломаршруту EuroVelo 4. Встановлюється на стояку або кріпиться на іншому дозволеному місці розміщення, як й інші однобічні або двобічні знаки, що виготовлені з антикорозійних матеріалів зі світлоповертальною плівкою згідно з ДСТУ 4100:2021.

  3. Проміжна табличка (100х150 мм) розміщується додатково для дотримання інтервалу маркування маршруту як допоміжний засіб підтвердження руху по веломаршруту EuroVelo 4. Розміщується на стовпчиках, елементах паркану або опорах освітлення, може виготовлятись як таблички або наліпки, виконані з композиту, металу чи іншого тривкого до погодних умов матеріалу.


Макети табличок навігації EuroVelo 4 завжди можна завантажити для роботи, ми розмістили їх онлайн у вільному доступі за посиланням:

Завантажити макети навігації EuroVelo 4 (PDF, 28 mb)



Ліцензія CC BY-NC-ND
ви можете вільно копіювати й розповсюджувати матеріал у будь-якому вигляді чи форматі,
при умові зазначення авторів, заборонено модифікувати, продавати та обмежувати інших у використанні