Нові знаки у ДСТУ 4100 «Знаки дорожні»

Проблема

Розвиток велосипедної інфраструктури в деяких українських містах та Києві з кожним роком набуває більших обсягів та масштабів. Але чинна нормативна база - будівельні нормативи, національні стандарти та правила дорожнього руху, на жаль не охоплюють повноцінно всі виклики і запити, які постають перед проєктантами під час розробки нової велосипедної інфраструктури. Більшою мірою вже існує запит користувачів, та розуміння проєктантів того, що "заважає" створювати більш якісну та повноцінну велосипедну інфраструктуру, яка в першу ергу буде зручною, безпечною та відповідатиме поведінці та потребам користувачів велосипедного транспорту.

Ми, як експертна громадська організація, членами якої є практикуючі інженери з дорожнього проєктування та будівництва та фахівці з організації дорожнього руху, в ході практичного застосування чинних нормативів та стандартів, що стосуються влаштування велосипедної інфраструктури та організації дорожнього руху, за декілька років напрацювали ряд пропозицій змін та доповнень до нормативних документів. Деякі з них, вже подані та враховані в нових редакціях ДСТУ 2587:2021 «Розмітка дорожня», ДСТУ 4123:2020 «Засоби заспокоєння руху», ДСТУ 4036:20ХХ «Вставки розмічальні дорожні», зміна №1 до ДБН В.2.3-5 «Вулиці та дороги населених пунктів» тощо. Кожна запропонована зміна - це практичне напрацювання, виявленні "білі плями" у нормативних документах та можливість адаптувати світовий досвід розбудови велосипедної інфраструктури до наших реалій.


Аналіз

Більшість напрацьованих пропозицій дорожніх знаків - це випадки, коли під час проєктування велосипедної інфраструктури ми стикалися з тим, що не існує того чи іншого дорожнього знаку, який би інформував учасників дорожнього руху про такий стан речей на певному відрізку вулиці чи дороги. Деякі речі абсолютно відсутні в правилах дорожнього руху, інші згадуються фрагментарно в певних нормативних документах в тексті, але не мають систематичності та відображення в пов'язаних з ними інших документах.

У пошуках вирішення кожного випадку відсутності дорожніх знаків ми виходили з дослідження та аналізу аналогічного питання та його вирішення у країнах та містах, що мають більший досвід з влаштування велосипедної інфраструктури, а також країн, що мають схожі з нашими правила та умови дорожнього руху.

Пропозиції

Дорога із зустрічною велосипедною смугою

Згідно з чинними державними будівельними нормами велосипедні смуги можуть бути лише односторонніми, і на односторонніх вулицях відповідно до ДБН В.2.3-5 має бути організована зустрічна велосипедна смуга, на етапі проєктування виникла гостра проблема - яким дорожнім знаком позначати такі велосмуги?
Хоча зустрічний рух велосипедистів можна було позначити складною комбінацією декількох вже існуючих знаків та табличок - кожен випадок впровадження таких смуг був би винятковим та індивідуальним. Аналіз схожих дорожніх знаків в інших країнах та аналогічна інформативна складова в існуючих дорожніх знаках України - сформували зовнішній вигляд нового дорожнього знаку. За основу ми взяли інтуїтивну та лаконічну суть знаків 5.8 та 5.9 якими позначають дороги із зустрічною смугою для руху маршрутних транспортних засобів.

Виїзд на дорогу із зустрічною велосипедною смугою

Головною проблемою впровадження зустрічних велосипедних смуг, була критична відсутність знаків, що позначали б саме виїзд на вулицю, де рух велосипедистів організовано в інший бік. Не існувало жодної комбінації з чинних дорожніх знаків, що могла б позначати таку організацію дорожнього руху. За аналогією із існуючими інформаційними знаками 5.10.1 та 5.10.2, що позначають виїзд на дорогу із зустрічною смугою для руху маршрутних транспортних засобів сформували та запропонували знак для позначення виїзду на дорогу із зустрічною велосипедною смугою.

Дорога спільного руху велосипедистів та авто

Новим явищем в українських реаліях стало введення горизонтальної розмітки, що дає можливість проєктувати та організовувати спільний рух велосипедистів та моторизованого транспорту на вулицях де ширини проїзної частини та тротуару не достатньо, щоб влаштувати відокремлену велосипедну інфраструктуру. Однак одразу ми стикнулися з проблемою - відсутність чинних дорожніх знаків, що могла б позначати таку організацію дорожнього руху. Дослідивши аналоги в інших країнах, де впроваджено схожу організацію дорожнього руху - ми зупинилися на американських дорожніх знаках, де була зображена комбінація піктограм учасників руху та відповідного напису. Жовтий колір тла інформаційної таблички був обраний спеціально - для привертання уваги водіїв та зазначення, що це тимчасові таблички до моменту введення постійного знаку, що замінить їх.
Під час обговорень з розробниками нової редакції ДСТУ 4100 та Патрульною поліцією Києва дійшли спільного рішення, за принципом поєднання двох знаків 4.12 "Велосипедна доріжка" та 4.13 "Пішохідна доріжка" у знак 4.14 "Пішохідно-велосипедна доріжка" - поєднати 4.12 "Велосипедна доріжка" зі знаком 4.11 "Рух легкових автомобілів" у новий знак, що позначатиме дороги спільного руху велосипедистів та авто.

Велосипедний переїзд та суміжний велопереїзд та пішохідний перехід

Однією з наших пропозицій, на підтримку якої ми навіть не очікували, стали знаки позначення місця велосипедного переїзду або суміжного пішохідного переходу та велопереїзду. Схожі впроваджені знаки ми зустрічали у польських та авістрійських містах. В наших реаліях, до цього, місце перетину з велосипедним рухом позначалося лише попередньо, за 50 метрів,  знаком 1.34 "Виїзд велосипедистів" в варіативній комбінації з табличками. Але саме місце виїзду залишалося не позначеним, особливо виникала проблема у випадках коли переїзд є продовженням велосипедної доріжки поза межами проїзної частини або відокремлений від пішохідного переходу. 

За аналогією вже наявних дорожніх знаків 5.35.1 та 5.35.2, що позначають пішохідний перехід ми запропонували зображення велосипедного переїзду. Після довгих дискусій та розгляду практичного застосування нового знаку - ми запропонували ще додати комбінований знак, що позначатиме суміжні велосипедний переїзд та пішохідний перехід, щоб запобігти встановленню поруч двох окремих, але візуально схожих знаків.

Вело-пішохідна зона

Оскільки згідно з чинними Правилами дорожнього руху України, проїзд велосипедистів пішохідною зоною, якщо вони там не працюють або не є мешканцями - заборонений. До сьогодні позначення таких пішохідних зон, в яких дозволявся рух велосипедистів позначалось комбінацією знаків 5.33 "Пішохідна зона" та 4.14 "Пішохідно-велосипедна доріжка". Ми запропонували виправити цю колізію - впровадженням нового дорожнього знаку, що має використовуватись для позначення велосипедно-пішохідних вулиць.

Таблички напрямку руху 

За декілька років спостереження за використанням та проєктування велосипедної інфраструктури стикнулися з проблемою, коли велосипедисти порушуючи напрямок руху - їдуть проти загального напрямку руху, або коли двостороння велосипедна доріжка розмежовується на дві односторонні. Постало питання як такі зміни в русі регулюються в інших країнах. І найбільш оптимальніше і лаконічне рішення запозичили у Данії.


Табличка «крім» велосипедистів

Єдина табличка, яку ми пропонували після масштабного дослідження двостороннього велосипедного руху односторонніми вулицями й впровадження якої не підтримали розробники нової редакції ДСТУ 4100 - стала табличка, що мала використовуватись як виняток зняття дії заборонних знаків для велосипедистів. Ця табличка мала б стати доповненням до нових дорожніх знаків, що позначають дороги з зустрічним велосипедним рухом, але поки що це залишилось проєктною пропозицією. За основу ми взяли існуючу табличку 7.18 "Крім осіб з інвалідністю", яким скасовується дія знака на транспортні засоби якими керують або що перевозять осіб з інвалідністю.

Малий розмір велосипедних знаків

Малі "велосипедні" знаки меншого типорозміру 350 mm в якості погодженого з Патрульна поліція Києва експерименту вже використовувалися в Києві на веломаршруті "Троєщина - Європейська площа", велосипедних доріжках просп. Степана Бандери та вул. Милославська. Зазначимо, що наразі "найменший" розмір дорожніх знаків, які використовуються в українських містах, в тому числі й га велосипедних доріжках - 600 mm, а знаки на міжміських дорогах мають типорозмір 900 mm. Відтепер малі "велосипедні" знаки визначені як стандартне рішення у ДСТУ 4100:2021.




Автори та консультанти:
Станіслав Клименко, Юлія Хан, Андрій Ющенко, Олександр Томазов, Оксана Марюк, Богдан Бур'яненко, Михайло Тацій