Стандарт велосипедної парковки

Велосипед по своїй сутності – невеликий і простий транспортний засіб, на нього легко сідати і їхати, його також легко можна залишити в будь-якому місці. Також його можна притулити до стіни, пристебнути до стовпчика чи ліхтаря. Така випадкова велосипедна парковка виглядає чудово коли має випадковий характер. Але велика кількість випадкових припаркованих велосипедів вже повинна розглядатись як свідчення того, що в місті розвивається і збільшується велосипедний рух і велосипед потребує спеціального місця для паркування.


альтернативный текст

З точки А в точку Б

Майже всі поїздки на велосипеді по місту здійснюються з конкретною метою. Це може бути відвідування магазину, відділення банку або пошти, поїздка на роботу чи навчання. В будь-якому випадку, подорож передбачає зупинку та паркування велосипеда на певний час. Біля кожного закладу необхідні якісні, безпечні та правильно встановлені велопарковки. Можливість припаркувати велосипед – важлива складова шляху: з пункту А (домівка або місце зберігання велосипеда) до пункту Б (місце призначення та паркування). Але відсутність, неправильне розташування чи невдала конструкція стійки велосипедної парковки призводять до того, що велосипедисти:
• обирають інший заклад, де є велопарковка;
• залишають свій велосипед, прикріпивши до будь-якого нерухомого об'єкта;
• обирають інший транспорт.

Велосипедисти, так само як і автомобілісти, у першу чергу звертають увагу на зручну та безпечну парковку біля місць торгівлі, навчання та надання послуг. Але, на жаль, дуже часто в них немає вибору, де залишити велосипед, і вони пристібають його до найближчого нерухомого об’єкта. Зазвичай такими «парковками» для велосипеда стають дерева, огорожа, стовпи тощо. Така практика паркування лише приносить багато незручностей як пішоходам, так і велосипедистам.

Правильно обрані та встановлені велосипедні парковки позитивно впливають на збільшення популярності велосипеда. У кожного мешканця міста, потенційно – велосипедиста, з'являється впевненість в тому, що куди б він не поїхав зі свого пункту А – усюди знайдеться якісна та безпечна велопарковка. Правильність і якість кожної встановленої велопарковки – це наочне підтвердження серйозного ставлення до велосипедистів, а також вагомий внесок у розвиток велосипедної інфраструктури міста. Кожен магазин, навчальний заклад чи місце надання послуг, облаштувавши надійну та безпечну велосипедну парковку – повідомляє своїм гостям, що діставшись на велосипеди, їм тут завжди раді.

Стандарт велопарковки Києва

Згідно з затвердженою Київською міською радою, Концепцією розвитку велосипедної інфраструктури, в Києві був прийнятий єдиний стандарт дизайну та розміщення для конструкцій велосипедних парковок. Це звичайна, зручна і проста конструкція велопарковки Шеффілд стенд:


альтернативный текст

Наразі дана конструкція велосипедної парковки є єдиною, що затверджена та погоджена у Департаменті транспортної інфраструктури КМДА, Департаменті міського благоустрою КМДА та закріплене в Правилах благоустрою міста Києва, Управлінні екології та природних ресурсів КМДА. Також, конструктивне рішення, про встановлення велосипедних парковок, замість антипаркувальних стовпчиків погоджене з Департаментом патрульної поліції Києва, Національної поліції України:




альтернативный текст