Веломапа Києва



Білі плями в картографії - це не досліджені або малодосліджені місцевості з неточними даними. Так от, уявіть, що перед вами мапа Києва, без написів і кольорів, абсолютно сіра. Це місто в якому ми не знаємо абсолютно нічого про існуючу велоінфраструктуру, де нам не відомо нічого про те, що є для велосипедистів в місті. Ми ініціюємо повноцінне дослідження зі збору даних про велосипедну інфраструктуру міста.


альтернативный текст

Проблема

Все почалось зі звичайного питання - який стан велосипедної інфраструктури міста? Так, багато хто скаже що її зовсім немає (в порівнянні з європейськими містами). Але ми звикли керуватися тільки реальними даними та фактами, яких в нас не має. Взагалі є така чудова річ - кадастрова мапа Києва, де все до дрібниць (до кожного стовпчика і дерева) промальовано. Але коли ми її відкрили, то виявилось, що велосипедної інфраструктури на ній немає! Частина даних застаріла, інші просто не позначаються. І тут ми зрозуміли, що просто не маємо загального уявлення про стан, розмір чи кількісні показники велоінфраструктури міста.
альтернативный текст
Ми лише знаємо, що там то і там є велодоріжки, бо про них кажуть по телебаченню чи вони поруч з будинком. Ще багато хто знає про київський велотрек. Кожен знає декілька велопарковок біля улюблених магазинів. Ще є велопрокати чи велоремонти, вони також поруч з будинком або в когось там працюють друзі чи товариші, і вони лагодять "вєльчики". І на цьому все. Як не прикро, але наші знання про велоінфраструктуру в місті хаотичні і обмежені. Ми не знаємо скільки в нас велопарковок взагалі, і де більшість з них розташована. Так дивно: йти містом і несподівано радіти тому, що побачив біля якогось закладу, здавалося би звичайну річ - велопарковку.

Дослідження

Ми почали з того, що зібрали всі данні про велоінфраструктуру Києва які є в мережі. Це було не дивно - їх виявилось зовсім не багато. І це не тому, що інфраструктури немає, ні. Справа в тому, що в нас більше обговорюють і висвітлюють проекти та ідеї, а не їх реалізацію. І виходить, що про саме головне ні слова.

Зараз триває глобальне дослідження зі збору даних про наявну велоінфраструктуру міста. В нас вже є досвід збору інформації при створені схем маршруту велосипедної доріжки на ж/м Троєщина. Але при створені веломапи Києва масштаб збору даних виріс до шалених розмірів - ціле місто! Один з наших дослідників назвав цей проект "пекельною працею", але всеодно продовжує завзято збирати інформацію.

Кожного дня наша невелика команда дослідників займається пошуком об'ектів велоінфраструктури. Всі дані ми відразу класифікуємо і наносимо на мапу. Для зручності ми розділили їх на два основних види: дороги і будівлі.
  • Дороги: велодоріжки, рекреаційні маршрути, смуги для руху маршрутних транспортних засобів, де дозволено рух велосипедом, громадський транспорт в якому дозволено і зручно перевозити велосипед. 
альтернативный текст
  • Будівлі (з велопарковками): їжа, культура, бізнес, публічні об'єкти, вело-френдлі заклади ( магазини, прокат, ремонт)
альтернативный текст

Наприклад, більшість не користується (і не розглядає навіть як варіант) для перевезення велосипеда міську електричку - хоча вона на нашу думку є частиною велоінфраструктури і чудово її доповнює. Багатьом не під силу подолати відстань більше 15 кілометрів, або важко дістатится велосипедом з лівого берега на правий на роботу чи навпаки додому. Поява електрички стала чудовим рішенням цього питання. Вагони спеціально обладнані і позначені наліпками для велосипедистів - ними зручно користуватися. Тому безумовно міська електричка стала частиною велоінфраструктури міста, так само, як і фунікулер .


альтернативный текст

Для чого потрібна Веломапа?

Питання велосипедної інфраструктури в Києві сьогодні є досить актуальним і приорітетним. Ми постійно підіймаємо питання про будівництво нових велодоріжок, про розширення мережі веломаршрутів. Але як виявилось ми абсолютно нічого не знаємо про наявну велоінфраструктуру. Ми не можемо осягнути, порахувати, проаналізувати те що маємо зараз.

альтернативный текст

Розпочавши таке масштабне дослідження, ми отримаємо прості але ефективні данні. Наприклад ми вже зараз можемо з легкістю аналізувати отримані дані і відповісти на питання: Скільки велопарковок на Троєщині чи на Лісовому? На сьогоднішній день на ж/м Троєщина вже 35 велопарковок, а на ж/м Лісовий - 9. До речі одна з них відновлена та встановлена нашими зусиллями, під час дослідження.

Але велопарковки це не головний критерій нашого дослідження. Парковка це скоріше елемент комфорту та зручності для велосипедиста. Індикатор очікування, що людина (учень, працівник, покупець тощо) може приїхати на велосипеді. Завжди є місце де припаркувати автомобіль, а от де залишити велосипед - ні. Тому ми почали досліджувати не просто заклади з велопарковками, а їх направлення. І перші результати не втішні - заклади культури і освіти, а це школи, ВУЗи, музеї, галереї - не бачать або не бажають бачити велосипедистів як потенційних відвідувачів. Така сама ситуація з публічними місцями (бізнес центри, готелі, гуртожитки, багатоповерхові житлові будинки тощо)

Що далі?

Для чого потрібні ці дані? Вже зараз, маючи поточні дані, ми можемо їх аналізувати, виявляти закономірності, напрямки розвитку та прийняття рішень. Наприклад повертаючись до ж/м Троєщина - в якому вже другий рік існує велодоріжка, досі в жодній школі немає велопарковок. І це дивно, бо торгівельні площадки навпаки, почали активно встановлювати велопарковки. Виходить так, що на велосипеді в магазин можна дістатись, а в школу ні. Виявивши такі слабкі місця, наприклад ті ж самі заклади культури і освіти - ми розуміємо існуючу проблему і напрямок руху в подальшому. І так по кожному району в місті.

Кінцевий результат нашого дослідження, який ми плануємо отримати - повна веломапа міста, як повноцінний, фактичний документ, опираючись на який можна проводити дослідження, аналізувати стан, використовувати при проектуванні нових велодоріжок, маршрутів чи велопрокатів.

Ви знаєте де в Києві є велопарковка? Напишіть нам: kyivbikecity@gmail.com

Ми будемо вдячні, якщо Ви станете одним з дослідників і авторів проекту.

Результати дослідження

Більш детально ознайомитись з аналізом наявних даних, та завантажити веломапу можна за посиланнями:

Веломапа Києва - 2017 рік (PDF, 88 mb)
Мапа велосипедних парковок Києва - 2017 рік (PDF, 70 mb)
Веломапа Києва - 2018 рік (PDF, 33 mb)
Мапа велосипедних парковок Києва - 2018 рік (PDF, 24 mb)
Веломапа Києва - 2019 рік (PDF, 32 mb)
Мапа велосипедних парковок Києва - 2019 рік (PDF, 23 mb)
Мапа велосипедної мережі Києва - 2020 рік (PDF, 32 mb)
Мапа велосипедних парковок Києва - 2020 рік (PDF, 28 mb)
Мапа велосипедної мережі Києва - 2021 рік (PDF, 29,2 mb)

Автори
А В Т О Р И: Ольга Стулій, Максим Дорош, Дмитро Шевчук, Тарас Білий, Олександр Томазов,
Юлія Берсуменко, Володимир Подогов, Олексій Хворостенко, Олександр Анісімов,
Станіслав Клименко, Оксана Пугач, Ірина Стулій, Віктор Хок, Дмитро Олісневич,
Владислав Семичасний, Тетяна Кучеряшка, Антон Осьмак, Олег Пашинський
Олена Цой, Марк Поллок, Тетяна Козлова, Василь Середа, Антон Левчук,
Богдан Бур'яненко, Сергій Фірак, Євген Тищенко, Роксолана Гаврилюк.

Відгуки про проект
В І Д Г У К И: The Village Україна
Na chasi
Наш Киев
Громадське
Українська Правда
Вечірній Київ
112.ua