Тимчасові велосипедні маршрути


Тимчасові велосипедні маршрути - недооцінене явище транспортної інфраструктури міст України. Головним чином, це сприймається як вимушений крок організації безпечного пересування велосипедистів під час будівництва, ремонту або експлуатаційного утримання доріг та вулиць, а також під час аварійних робіт. Але в силу останніх подій, стає зрозуміло що тимчасові велосипедні маршрути - ресурс, який слід переглянути та «відкрити заново».




Якщо зараз уважно розглянути чинну нормативну базу України, то можна з впевненістю сказати, що для організації тимчасових велосипедних маршрутів, теоретично в нас є все: відповідні дорожні знаки та розмітка, методика оформлення та затвердження тимчасових схем організації дорожнього руху. На практиці розроблення та впровадження навіть тимчасового рішення потребує міських ресурсів - часового, трудового та фінансового. А бюрократична складова зробить ідеальне, швидкоплинне явище тимчасових велосипедних маршрутів - довготривалим процесом погоджень та затверджень.



В цілому тимчасові велосипедні маршрути можуть стати успішним інструментом міського управління. Це можуть бути сезонні туристичні веломаршрути в центрі міста на період літа, коли автомобільний трафік в місті зменшується. Це можуть бути тестові велосипедні маршрути перед початком проєктних робіт з реорганізації вуличного простору або капітального ремонту. Це може стати об’їзним маршрутом на період будівництва чи ремонту вулиці або під час перекриття руху чи впровадження обмежень пересування. Головним аспектом, що має стимулювати використовувати це як інструмент - є фактори тимчасовості, експерименту, спостереження, аналізу та отримання вихідних даних та досвіду. Звісно до таких речей є досить упереджене ставлення «недоцільності» та «непотрібності». Але ж погодьтеся, краще нанести тимчасову жовту фарбу на декілька місяців і дати поштовх в бік розвитку велосипедної інфраструктури міста, підтримки велосипедного руху та кожного, хто обирає велосипед, як міський вид транспорту, аніж чекати роками, коли закінчаться гарантійні терміни на виконані будівельні роботи.

Публікація «Тимчасові велосипедні маршрути»(PDF, 9 mb):




Маєте зауваження чи пропозиції до змісту? Напишіть нам: kyivbikecity@gmail.com

Таблица
Автори та консультанти проєкту:
Станіслав Клименко, Олександр Томазов, Євген Тищенко, Тетяна Козлова, Віталій Щерба