Інспекція велосипедної інфраструктури


альтернативный текст

Проблема

В своїй роботі, ми дуже часто стикаємося з упередженою думкою, що "велосипед - це не повноцінний міський транспорт, а засіб для поїздок в парку і не більше". І тому створення велосипедної інфраструктури у більшості випадків було дуже дивним процесом з неоднозначним результатом. На жаль, зараз в кожного проектанта, будівельника та представника влади - своє уявлення, як має виглядати велосипедна інфраструктура в Києві. Хоча оновлені державні будівельні норми стали більш конкретними в критеріях уніфікації створення велосипедних доріжок. Але чомусь, все одно кожен хто причасний до створення велоінфраструктури може трактувати державні норми на власний розсуд. І від цього в Києві з'являються велодоріжки з декоративної бруківки в парках, не занижені бордюри, відсутність дорожніх знаків та розмітки. Створюється інфраструктура, якою не зручно та не охоче користуються її цільова аудиторія - велосипедисти. Оглядаючи ту невелику кількість існуючої велосипедної інфраструктури, її можна окреслити однією цитатою: "Скільки людей, стільки й думок і стільки ж рішень".


альтернативный текст

Рішення

Щоб об'єктивно оцінити те, що вже існує зараз з велосипедної інфраструктури в Києві та не повторювати помилки в реалізації майбутніх проектів. Ми створили, на основі державних норм та стандартів інструмент для оцінки наявної та проектованої велосипедної інфраструктури. Це простий та систематизований перелік усіх необхідних елементів міської велоінфраструктури. Працюючи з таким інструментом, можна опираючись на фактичну інспекцію будь-якого об'єкту велосипедної інфраструктури вести конструктивний діалог з комунальниками та проектантами щодо якості робіт або покращення стану наявних об'єктів.


альтернативный текст

Бланк Інспекції велосипедної інфраструктури завжди можна завантажити собі на мобільний або комп'ютер, ми розмістили його онлайн у вільному доступі:



Також ми створили online форму, для зручного збору та зберігання проведених інспекцій в електронному вигляді. Тому будемо дуже вдячні кожному, хто внесе свої власні дані з проведених інспекцій.

Внести результати проведеної інспекції

Перш за все, ми прагнемо щоб кожен велосипедист, мав змогу оцінити велосипедну інфраструктуру не тільки абстрактними та особистими враженнями "погана чи хороша", а оперував більш конкретними, фактичними нормами, і міг конструктивно довести свою точку зору. Ми прагнемо відмовитись від одноосібних "експертів велосипедної інфраструктури", і посприяти збільшенню велосипедистів - освічених користувачів, які можуть самостійно повпливати на позитивні та якісні зміни у велосипедній інфраструктурі свого міста.

Ми розуміємо, що державні стандарти та норми написані дуже складною, технічною мовою в якій мало хто знайде відповіді на питання. Саме для цього, ми створили посібник користувача, який буде в нагоді при інспекції чи побудові діалогу задля усунення недоліків наявних об'єктів.



Маєте зауваження чи пропозиції до змісту? Напишіть нам: kyivbikecity@gmail.com

Таблица
А В Т О Р И: Станіслав Клименко, Іван Ніколєнко, Тетяна Козлова, Богдан Бур'яненко