Плакати: Перевозити велосипед дозволено


альтернативный текст

Проблема

Восени 2017 року ми розробили кілька плакатів-нагадувань для пасажирів КП "Київпастранс" про те, як дотримуючись чинних правил проїзду в громадському транспорті, за потреби провозити велосипед. Ці плакати виникли випадково, внаслідок того, що фактично більшість велосипедистів банально не знає, що велосипед можна провозити в міській електричці(а також в фунікулері, трамваї, тролейбусі). Хоча це досить зручний спосіб дістатись в протилежний бік міста за досить короткий відрізок часу. Інша проблема, що велосипедної інфраструктури біля майже кожної станції або зупинки зовсім немає, і діставшись до будь-якого місця призначення треба прилаштовуватись і шукати подальші безпечні шляхи пересування.

Довготривалий діалог з представниками КП "Київпастранс" про розміщення плакатів-нагадувань у громадському транспорті зайшов у глухий кут, коли чинні правила проїзду в міському тролейбусі та трамваї втратили чинність. Хоча інтеграція велосипеду і громадського транспорту прописана у прийнятій Київською міською радою Концепції розвитку велосипедної інфраструктури міста Києва. І ми сподіваємось, що розроблені нами плакати-нагадування ще стануть у нагоді у розвитку велосипедної інфраструктури Києва.

Юридичне обґрунтування

В залежності від виду міського громадського транспорту, діють різні обмеження та рекомендації щодо провезення велосипеду. Ми зібрали усі можливі витяги з правил, щоб мати змогу орієнтуватися в данному питанні.

Міська електричка: Дозволяється безкоштовно перевозити при собі велосипед за рахунок норми ручної поклажі, яка не повинна перевищувати 36 кг та розмір 200 см. Велосипед повинен вільно розміщуватись у вагонах на місцях, що призначені для їх розміщення або тамбурі поїзда.  

Трамвай та Тролейбус: Згідно Правил користування трамваєм і тролейбусом у містах України (втратили чинність 23.10.2017)
5.6. Пасажирам забороняється: провозити громіздкий багаж розміром більше ніж 100х50х30 см або вагою понад 40 кг, речі довші за 190 см та діаметром більше 30 см (крім дитячих та інвалідних колясок, велосипедів, що складаються, та лиж); проїжджати в одязі та провозити багаж, що забруднюють одяг пасажирів, обшивку салону та сидіння;
5.7. Пасажир має право: безплатно провозити з собою ручну поклажу, одну пару лиж, дитячий візок, санки, велосипед.

Фунікулер: Дозволяється за додаткову плату (вартість одного проїзду) перевозити при собі велосипед за рахунок норми ручної поклажі. Велосипед повинен  розміщуватись у вагонах на місцях, що позначені для їх розміщення наліпкою (друге купе вагону знизу). Діють обмеження: максимум 2 велосипеди у один вагон, і заборона перевезення велосипеду в пікові години пасажирського навантаження.

Автобус: Згідно Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту
2. багаж - вантаж, розміри якого не перевищують 100 х 50 х 30 сантиметрів, вагою від 10 до 40 кілограмів;
75. Багаж перевозиться в салоні автобуса (одна одиниця - безоплатно, решта - за плату згідно з тарифом). Багаж, що перевозиться в салоні автобуса, повинен бути розміщений так, щоб не заважати вільному проходу пасажирів уздовж салону автобуса та не блокувати доступ до основних і аварійних виходів.


провезення велосипеду в чохлі

Проект-Рішення

Зараз домінуючим кольором в інформаційному оформлені плакатів КП "Київпастранс" є жовтий, тому логічним рішенням було продовжити цю лінію, та розробити інформаційні плакати з жовтою смугою вгорі, яка б одночасно повідомляла би приналежність до громадського транспорту міста і була в одному стилі з рядом вже існуючих інформаційних но сіїв.

Основним місцем розміщення плакатів ми обрали пасажирський салон (тролейбус, трамвай) де невеликий за розміром плакат А4 або А5 формату сповіщав пасажирів про можливість провезення велосипеду. А також зупинки та станції у випадку з фунікулером та міською електричкою (розмір плакатів А3 або А2 формату), де час очікування на станціях більш довший, і плакати більш доцільно розмішувати в зонах очікування пасажирів - інфостенди на перонах.
провезення велосипеду в тролейбусі
Також, за прикладом фунікулеру та міської електрички, де вже помічені наліпками з зображенням велосипеду вагони та двері, через які рекомендовано заходити в салон з велосипедом, ми розробили детальні та уніфіковані схеми, для розміщення велосипеду в салонах тролейбусу та трамваю. Які в майбутньому, могли б допомогти велосипедистам без зайвих конфліктних ситуацій обирати правильні двері, щоб потрапити до салону громадського транспорту.

провезення велосипеду в трамваї

Київське метро

Існуючі правила користування київським метрополітеном затверджені Київрадою ще у 1995 році, і відверто кажучи застаріли. Адже, тоді, ще ніхто не передбачав, що через декілька років в Києві розпочнеться велосипедний бум, а у 2018 році затвердять Концепцію розвитку велосипедної інфраструктури. Зараз власникам велосипедів, нажаль приходиться пристосовуватись до існуючих правил підземки та розбирати велосипед і надягати чохол на нього. Хоча в більшості міст світу, де є метрополітен, для перевезення велосипеду таких обмежень немає.

провезення велосипеду в метро


Таблица
А В Т О Р И: Станіслав Клименко